Látnivalók

 

CSÉPAI-FERTŐ BEMUTATÁSA

A Körös és a Tisza évezredes tájformáló munkája a Tiszazugban látványos nyomokat hagyott. Ilyen a Csépai-fertő is, amelyre alig nyomta rá bélyegét a természeti viszonyokat évszázadokon át gyökeresen átalakító tájhasználat. A terület, mint szikes tó törvény erejénél fogva (ex-lege) védettséget élvez, s emellett fontos eleme a térségben kijelölt különleges madárvédelmi (Natura 2000) területnek is. A viszonylagos háborítatlanságnak köszönhetően ebben a természetes „oázisban” az Alföld végtelenül gazdag növény- és állatvilágának sok ritkasága talált menedéket. A változatos élőhelyek, amilyenek a tó szélsőségesen sós partja, a nádas-gyékényes-kákás szikes mocsár, a szikes puszta és a fűz-nyár erdő, az élővilág különös sokszínűségét őrzik.

Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

Cserkeszőlő a Tiszazug szívében található, Szegedtől mintegy 82, Kecskeméttől 42, a fővárostól pedig 127 kilométerre. A településre látogató vendégeket, nyaralókat Jász-Nagykun-Szolnok megye leggazdagabb természeti értékekkel rendelkező kistérsége várja, így a fürdő mellett rengeteg élményt és látnivalót biztosít számukra Cserkeszőlő és környéke. Persze a legtöbben mégis a 2.300 méter mélyről feltörő, mintegy 82 °C-os gyógyvíz miatt látogatnak el ide.

A gyógyvíz magas alkáli-klorid és hidrogén-karbonát tartalmának köszönhetően számos egészségi problémára rendkívül pozitív hatással bír. A víz jótékony hatásainak köszönhetően nagyon eredményesen gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi és reumatikus betegségek, valamint a nőgyógyászati bántalmak is. A 2010-ben felújított és kibővített Gyógy- és Strandfürdőben azonban nem csak a gyógyulni vágyok számára kínál kiváló alternatívát, hiszen a kilenc medence, a csúszdák, a strandröplabda-, strandfoci pálya, minigolf kortól és nemtől függetlenül mindenki számára kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. A Téli fürdőnek köszönhetően pedig a gyógyvíz kellemes hatását a vendégek, már nem csak nyaranta élvezhetik!

Tiszakürti Arborétum

A Hármas-Körös és a Tisza által körülölelt Tiszazug az ország egyik legkevésbé ismert tájegysége. Itt található Tiszakürt, melynek arborétumát a szarvasi Pepi-kerthez hasonlóan szintén a Bolza családnak köszönhetjük.

Tiszakürtön az ország sok más helyéhez hasonlóan főúri kertből lett arborétum. A Tiszakürtöt birtokló grófi család lánya, Tige Mária a szarvasi Bolza Péter grófhoz ment feleségül. A fiatal pár Pozsonyban élt, de nagyszabású terveket szövögettek egy grófi kert kialakításáról Tiszakürtön.

A 130 évvel ezelőtt megkezdődött telepítések során platánokat, hársakat, amerikai tölgyeket és különböző fenyőfajokat hoztak a tiszakürti kertbe. Számos fenyőt földlabdával, ökrös szekéren utaztattak Erdélyből idáig, de Bécs környéki faiskolákból is érkeztek csemeték. Az átalakítás célja az volt, hogy a meglévő, erdős adottságokra alapozva megmaradjon, ami érték, érkezzenek külhoni botanikai értékek, illetve helyet kapjanak a Kertben a tulajdonosok számára fontos funkciók. Így létesültek lovaglásra alkalmas utak, teniszpálya, pergolák, imahelyek, a konyhát kiszolgáló zöldséges- és gyümölcsöskert is. Az egzóták telepítésekor ezeket platánok, hársak, amerikai tölgyek, fenyőfajok váltották föl.

Az arborétumban több mint 500 fa- és cserjeféle él, közöttük néhány nevezetes egyedet is láthatunk. Ilyen például az a több mint 150 éves tiszafa, amelyet még gróf Bolza Péter ültetett. A tekintélyes méretű egyed, bár a II. világháborúban megsérült, még ma is él és virul. Az Öreg tölgy rétjén láthatjuk a park legidősebb fáját, egy 350-400 évesre becsült kocsányos tölgyet, mely még az eredeti keményfa ligeterdő része volt. A park legnagyobb fája azonban nem ez, hanem a Hármas Platán. A 19. században három platán-csemetét – a kor divatjának megfelelően- tudatosan ültettek közel egymáshoz, hogy később majd egyetlen tekintélyes méretű fává nőjenek össze.

A bejáratnál lévő látogatóközpontban válthatjuk meg a belépőket, ahol a vetítőteremben megismerkedhetünk a park történetével, és egy filmen megcsodálhatjuk az arborétumot a különböző évszakokban.

Az arborétumi séta során egy kilátót is felkereshetünk, melyre csigalépcsőn juthatunk fel. Az arborétum mindig szép, de az őszi színkavalkád idején vagy májusban, amikor a park rododendronjai virágoznak, különösen igaz ez. Június közepén pedig a közeli Tisza kínál felejthetetlen látnivalót, ez ugyanis a tiszavirágzás időszaka.

Kunszentmártoni helytörténeti Múzeum

A város néprajzi, történeti, régészeti emlékei lelkes gyűjtőmunka útján 1968-ban kaptak végleges helyet a volt Nagykun Kerületi Börtön épületében. Múzeummá 1985-ben alakult, s azóta folyamatosan változó kiállításokkal várja látogatóit.

Kertjével, ódon börtönfalaival egyedülálló színfolt a Körös-partján. A vastag falakat, rácsos ablakokat 1782-ben emelték a jászkun kerületi rabok számára. Felépítését a meglévő börtön szűkössége és leromlott állapota miatt határozták el, s a munkálatokból valamennyi nagykun város kivette a részét. A 18. század elején a Hármas Kis Tükör Kunszentmártonról írva említésre méltónak tartja “a kerületnek curiális házát”.

Az épület kör alakú kápolnáját a hagyomány siralomházként tartja számon, bár halálos ítélet végrehajtására helyben nem került sor. Ezen a helyen őrzi Kunszentmárton és a Tiszazug tárgyi, szellemi kultúrájának emlékeit, melyek színe-javát állandó kiállítás mutatja be. Helytörténeti, régészeti vonatkozásokon túl megismerkedhetnek a látogatók a helybéli kismesterségek történetével, eszközeivel, termékeivel. Többek között megtekinthető az ország egyetlen múzeumi cukrászműhelye s egy igen gazdag felszereltségű rézműves műhely, mely a Tiszántúlon egyedülálló.

Szarvasi Arborétum

A város legnagyobb turisztikai vonzereje a Szarvasi Arborétum. A Holt-Körös partján elterülő kert alapítója Bolza József (Pepi gróf), kinek örököse Bolza Pál folytatta azt a csodálatos munkát, amely egy világhírű tájképi kertet hozott létre. A Szarvasi Arborétumbanöt fás gyűjtemény található 82 hektáron, a világ számos tájáról érkezett, több, mint 1600 fa- és cserjefajjal. Az év minden napján varázslatos látványt nyújtó kert számos kiegészítő programmal és bemutatóhellyel várja a természet szerelmeseit.

A szarvasi Mini Magyarország Makettpark

Közel száz épület, vasút- és hajómakett minden apró részletében kidolgozott mása megtalálható a Mini Magyarország makettparkban. A mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlások, gőzhajók, valamint a gombnyomásra megszólaló épületek mindenkinek különleges élményt jelentenek.

Körösvölgyi Állatpark

A Körösvölgyi Állatparkban vendégeink testközelből ismerhetik meg a Kárpát-medencében egykor és ma honos állatfajokat. A főépületben kialakított, összesen 7000 literes akváriumban pedig a hazai vizeink halaiban gyönyörködhetnek a látogatók.

Az Anna-liget parkjában egy 2100 méteres sétány mentén madárvolierek, ragadozóházak, lekerített vizes élőhely, mókusház, illetve nagy kifutók adnak otthont a több, mint 50 féle állatfaj, több száz egyede számára.

Az állatpark lakói között védett és nem védett fajokat egyaránt fellelhetünk. Látogatóink olyan rejtett életmódot élő állatokkal találkozhatnak, mint a nyest, az uhu, az uráli bagoly, a nyestkutya vagy az aranysakál. A kialakított vizes élőhelyen több mint 15 féle vízimadár él.

Tiszasasi Állatsimogató és halastó

A vendégek számára péntektől-vasárnapig nyitva áll, 8:00-19:00 óra között.

Az állatsimogató ingyenes, horgászási lehetőség adott.

Részletekkel keresség a Tiszasasi Önkormányzatot

 

Tiszaugi Földrajzi Múzeum

error: